Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Press Esc to close
www.JARD.pl


  Archiwum imprez
czwartek, 30.08.2007
    Latem nie możemy narzekać na brak świeżych warzyw. Wiele osób uprawia przydomowe ogródki i to one są źródłem buraków, marchwi i ogórków. Warszywa te są wykorzystywane do przyrządzania smacznych surówek i sałatek. To właśnie te potrawy będą dominowały na placu przed Klubem Rozrywki Krąg, gdzie już w najbliższa niedzielę odbędzie sie kolejny Jarmark Cudów.
     Surówka to rodzaj potrawy wytwarzanej z surowych warzyw lub owoców. Mogą one być pokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich zazwyczaj śmietanę, majonez, przyprawy i inne dodatki. Najpopularniejsze surówki to: mizeria, surówka z tartej marchewki oraz z kapusty pekińskiej.
     Warzywa to rośliny zielne które mogą służyć człowiekowi za pokarm bez technologicznego przerobu - w postaci naturalnej. Mogą być spożywane w całości lub tylko częściowo- wówczas wykorzystujemy ich nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście i korzenie. Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach lub jako przyprawy. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka - stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.
     Istotnym składnikiem polskich surówek jest też włoszczyzna, na którą składają się korzenie marchwi, pietruszki, selera, oraz kapusta włoska i por. Ostatnio coraz popularniejsze sa też sałatki owocowe. Do ich przyrządzenia wykorzystujemy przewaznie sliwki, morele, banany, jabłka i brzoskwinie. Sałatka to z kolei potrawa sporządzana na zimno z pokrojonych surowych lub ugotowanych warzyw, owoców, jaj, mięs i przypraw, często z dodatkiem majonezu, śmietany lub innych sosów.
     W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie obiadu bez pysznej i soczystej surówki. Pojawiają się one w menu wszystkich restauracji na całym świecie. Zarówno surówki jak i sałatki będą też królowały w najbliższą niedzielę na placu przed Klubem Krąg. Na stoiskach wystawców będzie można znaleźć około dwustu rodzajów tych dodatków do różnych potraw. Kucharze przygotują je na podstawie odpowiednich przepisów. Do ich przyrządzenia wykorzystane zostaną rózne składniki. Na chwilę obecną wiemy, że dominowac będą surówki z marchwi, buraczków, z kapusty białej, czerwonej, włoskiej i pekińskiej, z selerem, z fasolki szparagowej, brukselek, kalafiorem, brokuł, kabaczka, cukinii, z papryki, z cebuli, z dyni, pomidorów, ogórków a nawet kalarepy. Życzymy smacznego :) Imprezie patronują Jard Media i Tv Białystok.
Wykorzystywanie materiałów i treści publikowanych na witrynie www.jard.pl bez zgody właściciela jest zabronione.
Copyright © 2001-2006 P.W. Jard.
All rights reserved.