Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Press Esc to close
Dzisiaj jest:  Piątek, 22 wrzesień 2017
Ilość odwiedzin:  1153815
www.JARD.pl

Do NOWEGO ROKU z JARDem zostało:



Posłuchaj
Radio JARD
89,2 FM


Radio JARD 2
dziecięco - młodzieżowe
103,9 FM


Menu
Obejrzyj
Tak o nas piszą

Galeria
Tomasza
Brańskiego


Lokalne Telewizje
w Polsce
Posiadasz grupę inwalidzką?
Jesteś solidnym pracownikiem?

Zgłoś się lub zadzwoń 85 662-81-06
do działu kadr firmy Jard!


DAMY CI PRACĘ



Las Piramides

Pracownicy firmy
JARD
na Tenerifie


Impreza
na Tenerifie


Żuki - KLIKNIJ! Żuki

Piosenka
"Moje miasto
to Białystok"








Zapraszamy do współpracy i wymiany informacji.

Gazety
Gazeta współczesna
Kurier Poranny
Gazeta.pl - Białystok

Media
Radio Białystok
TVP Białystok

Portale
Białystok Jard
Wrota Podlasia

  Archiwum imprez
piątek, 14.09.2007
    Pierogi to potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinach i Japonii. Pod znakiem tego dania upłynie najbliższy niedzielny jarmark staroci i rękodzieła ludowego w kompleksie hotelowym nad zalewem w wasilkowie oraz na placu przed klubem rozrywki Krąg.
     Słowo "pieróg" oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso, kiszona kapusta z grzybami, owoce sezonowe, kasza gryczana, twaróg - na słodko lub tak zwane ruskie pierogi. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: "kurniki" - duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; "knysze" - pierogi żałobne, podawane na stypie czy też "koladki" - pieczone w styczniu, na pamiątkę pogańskiego święta "Kolady". Obecnie pierogi są bardzo lubiane przez wielu Polaków i nie tylko. W najbliższą niedzielę 16 wrzesnia odbędą się 2 festiwale pierogów. Jeden z nich będzie połączony z jarmarkiem staroci i rekodzieła ludowego w kompleksie hotelowym nad zalewem w wasilkowie. Drugi natomiast odbędzie się podczas coniedzielnego jarmarku cudów na placu przed białostockim Klubem Rozrywki Krąg. Zaprezentowanych zostanie 25 smaków. Wszystkie w promocyjnej cenie. Wśród nich będą między innymi: pierogi z mięsem, pierogi z serem na słodko, pierogi z serem na słono, pierogi z kapustą i mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z podrobami, ze szpinakiem, z truskawkami, z jabłkami i cynamonem, z jagodami, z malinami, z wiśniami, z czereśniami, ze śliwkami suszonymi, z kapustą kiszoną, z parówką, z pieczarką, pierogi ruskie, pierogi z krabami oraz pierogi z kurczakiem. Przyrządzanie pierogów nie jest wcale zbyt skomplikowane. Zarówno w Wasilkowie jak tez i przed Kręgiem odbędą się mistrzostwa w jedzeniu pierogów na czas, zawody w przygotowywaniu ciasta na pierogi i konkurs w lepieniu pierogów. Gwiazdą muzyczną imprezy w kompleksie hotelowym nad Zalewem będzie zespół Adam Band. Natomiast przeboje ludowe zaprezentuje kapela podwórkowa Kaziuki. Patronat medialny nad imprezą sprawują Jard Media i Tv Białystok.
Wykorzystywanie materiałów i treści publikowanych na witrynie www.jard.pl bez zgody właściciela jest zabronione.
Copyright © 2001-2006 P.W. Jard. Idea, GFX & code by _duszek
All rights reserved.