Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Press Esc to close
Dzisiaj jest:  Poniedziałek, 21 sierpień 2017
Ilość odwiedzin:  1153815
www.JARD.pl

Do NOWEGO ROKU z JARDem zostało:



Posłuchaj
Radio JARD
89,2 FM


Radio JARD 2
dziecięco - młodzieżowe
103,9 FM


Menu
Obejrzyj
Tak o nas piszą

Galeria
Tomasza
Brańskiego


Lokalne Telewizje
w Polsce
Posiadasz grupę inwalidzką?
Jesteś solidnym pracownikiem?

Zgłoś się lub zadzwoń 85 662-81-06
do działu kadr firmy Jard!


DAMY CI PRACĘ



Las Piramides

Pracownicy firmy
JARD
na Tenerifie


Impreza
na Tenerifie


Żuki - KLIKNIJ! Żuki

Piosenka
"Moje miasto
to Białystok"








Zapraszamy do współpracy i wymiany informacji.

Gazety
Gazeta współczesna
Kurier Poranny
Gazeta.pl - Białystok

Media
Radio Białystok
TVP Białystok

Portale
Białystok Jard
Wrota Podlasia

 Dieta dr Budwig
Pierwsze badania nad olejem lnianym, a w szczególności zawartymi w nim kwasami tłuszczowymi omega-3, prowadziła biochemik dr Johanna Budwig (1909-2003). Pierwsze wyniki opublikowała w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Za swoje odkrycia była aż siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Jest największym autorytetem w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą. Dr Budwig uzyskała tytuł doktora nauk w dwóch dziedzinach: biochemii i naukach przyrodniczych. Oprócz tego z ukończyła farmację, fizykę, botanikę i biologię oraz przeszkolenia medyczne.
Prowadziła swoją własną klinikę, w której - jak sama publicznie stwierdziła, a nikt temu nie zaprzeczył - aż 90 % pacjentów z nowotworami w stanach krytycznych, którym lekarze praktykujący akademicką medycynę odebrali już jakiekolwiek nadzieje na przeżycie, zostało wyleczonych. Podczas jej dietetycznej terapii wyleczeniu ulegają także inne choroby cywilizacyjne.
Dr Budwig stwierdziła, że przyczyną większości przewlekłych chorób, w tym nowotworów, jest nadmierna produkcja oksydazy. Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm enzymów, rozkładających oksydazę. Niestety, użyteczność nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zniszczona, jeśli zostaną one ogrzane, gotowane, czy potraktowane azotanami (np. dodawanymi do mięsa w procesie konserwacji).
U wszystkich poważnie chorych pacjentów zaobserwowała brak w ich krwi fosfatydów i lipoprotein w tym kwasów tłuszczowych omega-3. Jak zauważyła, w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo gwałtownie. Chorych na nowotwory pacjentów poddano terapii. Po około 3-miesięcznym okresie uzupełniania brakujących substancji odżywczych, nowotwory zaczęły stopniowo cofać się. Fosfatydy i lipoproteiny ponownie pojawiły się w organizmie, a hemoglobina odzyskała prawidłową postać. Dr Budwig rozpoczęła poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia koniecznych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein. Wynikiem tych poszukiwań jest znana już na całym świecie PASTA, czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i chudego twarogu. Muszą one być spożywane razem, gdyż wzajemnie uzupełniając się, uruchamiają korzystne procesy biochemiczne. Białka twarogu są bogate w siarkę, bardzo istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i tłuszczów. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Ten prosty zabieg sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która umożliwia bardzo szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie.

W wyniku długoletnich badań i obserwacji okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany skutek w leczeniu następujących schorzeń:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. miażdżyca,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
5. obtłuszczenie wątroby,
6. astma oskrzelowa,
7. problemy trawienne,
8. wrzody żołądka,
9. wady wzroku i słuchu,
10. choroba Alzheimera,
11. artretyzm,
12. problemy dermatologiczne
13. schorzenia wieku starczego
14. stwardnienie rozsiane,
15. reakcje autoimmunologiczne,
16. schorzenia woreczka żółciowego,
17. schorzenia prostaty,
18. cukrzyca,
19. depresja,
20. problemy z pamięcią.

Podstawowe zasady diety dr Budwig:
• Spożywać należy produkty świeże.
• Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów chemicznie konserwowanych, czy też z chemicznymi dodatkami (np. z glutaminianem sodu, polepszaczami w pieczywie).
• Podstawowym i jedynym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno, nieoczyszczony, wysokolinolenowy.
• Olej lniany należy spożywać codziennie w postaci PASTY, gdyż spożywany samodzielnie nie daje takich efektów leczniczych.
• Pić około dwóch litrów wody dziennie (mineralnej lub źródlanej).
• Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół szklanki wody lub świeżo wyciskanego soku owocowego.
• Jak najdłużej w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to możliwe w słońcu.
• Oleju lnianego zimno tłoczonego nie można używać do smażenia!

Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Należy spożywać:
• owoce - świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie, owoców nie należy mieszać;
• soki owocowe - świeże, przynajmniej raz dziennie szklankę, pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych, a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin
• warzywa - świeże, 4 do 6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów
• zboża - w postaci chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren - 3 do 4 filiżanek dziennie
• ryby - świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk (bardzo bogate w omega-3) - 10 do 25 dkg dziennie
• mięso i drób - okazjonalnie - tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w przypadku ciężkich chorób, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie
• zmielone siemię lniane - chorzy od 3 - 6 łyżek (spożyć do 15 min. po zmieleniu)
• produkty fermentacji mlekowej, ponieważ bakterie jogurtowe produkują w naszym układzie pokarmowym m.in. witaminy z grupy B - nieodzowne dla prawidłowych przemian metabolicznych - wskazana jest 1 szklanka letniego mleka acidofilnego, kefiru , maślanki lub jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego
• naturalnie słodkie produkty jak: daktyle, figi, jabłka, gruszki, winogrona itp.

Spożywać nie wolno:
• sztucznych słodzików, cukrów (nawet brązowych), można zastąpić je miodem lub naturalnym sokiem z winogron;
• rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (oleje, margaryny, majonezy itp.)
• wszelkich produktów smażonych;
• tłustego nabiału

Cała terapia dietą dr Budwig musi trwać do całkowitego wyleczenia. Konwencjonalna medycyna zakłada, że jest to okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby. Należy liczyć się z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania dla osób chorych, nie może być krótsza niż dwa lata, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie .
Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Z tego też powodu nie poleca się jej w trakcie radio czy chemioterapii. Może to bowiem znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to mogłoby okazać się zbyt wielkim obciążeniem dla organizmu.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA PASTY:
Należy zmiksować (przez około 5 minut):
• 6-8 łyżek oleju lnianego - osoby chore, 2-4 łyżek - osoby zdrowe, dzieci - 1g/kg masy ciała,
• 12,5 dkg chudego białego twarogu,
• mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji.

Pasta powinna mieć jednolitą, zbliżoną do rzadkiego majonezu konsystencję. Po przyrządzeniu należy przechowywać ją w lodówce (do 48 godzin). Przygotowaną pastę można wzbogacić, dodając przyprawy i dodatki stosując jako składnik większej potrawy, bazę do sosu lub dodatek deseru z owocami
• Na słodko - łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne.
• Na słono - sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru, cebuli.
• Na ostro - do smaku imbiru, pieprzu cayenne, dodatki takie jak czosnek lub cebula.

Po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zmniejszać dzienną dawkę oleju lnianego.
Olej lniany (łac. Oleum Semen Lini). nieoczyszczony tłoczony na zimno (nie przekraczającej 50° C) zawiera ponad 50% kwasów tłuszczowych omega-3.
Skład 1 litra ( 1000 ml) oleju lnianego jest następujący:
• kwas alfa-linolenowy (omega-3) - ok. 50 %
• kwas linolowy (omega-6) - ok. 15%
• kwas oleinowy (omega-9) - ok. 17%
• Nasycone kwasy tłuszczowe -ok. 10%

W celu wyciągnięcia z lnu tak dużej ilości kwasów omega-3 konieczna jest specjalna technologia tłoczenia. Ponadto olej z dużą zawartością kwasów omega-3 jest bardzo nietrwały. Wszystkie kwasy tłuszczowe wielonienasycone ulegają pod wpływem światła, powietrza i wysokiej temperatury bardzo szybkiemu procesowi utleniania, szczególnie dotyczy to jednak kwasów omega-3, jako najbardziej nienasyconych. Muszą być zatem przechowywane w warunkach chłodniczych, bez dostępu światła i powietrza. Optymalna temperatura przechowywania od 4 do 10 °C (w lodówce). Maksymalny okres przechowywania w takich warunkach to 2 miesiące.
Oleje lniane, mogą mieć niską zawartość kwasów omega-3 (noszą nazwę "niskolinolenowych"), dzięki czemu są mniej podatne na utlenianie i bardziej trwałe, ale mają mniejsze zalety terapeutyczne.
W 1990 roku dr Dan C. Roehm - onkolog i były kardiolog - podjął się ponownego zbadania zasad diety dr Budwig. Na początku, jak sam pisze, podchodził do tematu z wielką rezerwą i niewiarą. Po wnikliwym badaniu, w skierowanej do środowiska lekarskiego publikacji "Townsend Letter for Doctors" oświadczył:" (...) Nowotwór jest łatwo uleczalny. Terapia polega jedynie na odpowiedniej diecie. Reakcja na nią jest natychmiastowa; komórki nowotworowe są słabe i bardzo podatne na uszkodzenia. Dr Budwig bardzo precyzyjnie rozpoznała biochemiczny punkt załamania się nowotworu, co bardzo łatwo można sprawdzić zarówno in-vitro, jak i in-vivo."
Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak długi czas uniemożliwiali Wam i Waszym najbliższym dostęp do tej prostej informacji. " Dr Dan C. Roehm

KURACJA DIETĄ DR BUDWIG

Dzień pierwszy
Pierwszego dnia terapii pacjent nie powinien przyjmować żadnego pożywienia, poza wypiciem 250 ml (1/4 l) oleju lnianego zmieszanego z miodem oraz popijaniem świeżych soków owocowych (bez dodatku cukru).

Dni kolejne
Przed śniadaniem - 7:00
Każdego ranka na czczo zjeść 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z letnim jogurtem lub maślanką.

Śniadanie - 8:00
Muesli z płatków śniadaniowych (ale nie tych wysoko przetworzonych, produkowanych z wykorzystaniem jednego z najbardziej szkodliwych olejów - palmowego i koniecznie bez dodatku cukru ) z dodatkiem 2 łyżek stołowych oleju lnianego, miodu i świeżych sezonowych owoców i orzechów (za wyjątkiem orzeszków ziemnych niebezpiecznych ze względu na zawartość bardzo szkodliwych -toksyn - promotorów guzów nowotworowych). Do tego dodać 8 łyżek stołowych pasty (można ją zjeść zmieszaną z muesli, albo oddzielnie). Przed posiłkiem można wypić herbatę czerwoną, zieloną lub czarną (bez sztucznych dodatków). Nie pić po jedzeniu przynajmniej przez pół godziny.

Napój przedpołudniowy - 10:00
Szklanka świeżego soku z marchewki, buraka, selera lub jabłka ( składniki mogą być zmieszane w dowolnych proporcjach, wskazane jest nie unikanie żadnego z nich).

Obiad - 12:00 ( ważne jest spożycie potraw w podanej kolejności, najlepiej z zachowaniem 10-minutowych przerw między nimi )

Sałatka - surówka: zielona sałata, kapusta biała lub pekińska z dodatkami w zależności od sezonu (marchewka, kalarepka, rzepa, rzodkiewka, kalafior, brokuły...) w sosie na bazie pasty ( można dodać do pasty musztardy, octu jabłkowego, miodu, czosnku, szczypiorku, pietruszki czy chrzanu).

Gorący posiłek - warzywa i ziemniaki gotowane na parze albo ziarna (brązowy ryż, kasza gryczana albo jaglana) również z dodatkiem pasty lub zrobionego na jej bazie sosu, np. majonezowego (ale bez dodatku majonezu sklepowego). Bardzo korzystne jest doprawić potrawę ziołami, szczególnie kminkiem, szczypiorkiem czy pietruszką.

Deser - świeże owoce ( inne niż spożyte przy śniadaniu ) z dodatkiem pasty, tym razem przyrządzonej jako sos owocowy bez miodu z sokiem z cytryny, wanilią i jagodami.

Napój popołudniowy - 16:00
Mała lampka wina (bez konserwantów) lub lepiej szampana albo szklanka świeżego soku owocowego wzbogaconego 1-2 łyżeczkami zmielonego siemienia lnianego i miodu.

Kolacja - 18:00
Ciepły posiłek na bazie kaszy lub płatków gryczanych, owsianych albo sojowych najlepiej w zupie jarzynowej albo w postaci placka z sosem ziołowym, oczywiście na bazie pasty.

Dieta dr Budwig od ponad 50 lat pomogła wielkim rzeszom chorych na całym świecie. Zainteresowanie nią stale rośnie, przede wszystkim dzięki odzewowi naukowców i praktykujących lekarzy, którzy zainspirowani jej wynikami, poszli jej tropem. Dzięki temu coraz więcej placówek medycznych włącza terapię dietą dr Budwig do leczenia przewlekle chorych pacjentów, w tym chorych nowotworowo. Nigdy nie zakwestionowane, a przeciwnie ciągle potwierdzane przez coraz to nowe naukowe opracowania, praktyki dr Budwig niech będą dla Państwa najlepszą rekomendacją jej skuteczności.

Popularyzacja metody leczenia wg dr Budwig wynika z naszego własnego przekonania, ze terapia ta, jest otwarciem drogi do zdrowia wielu potrzebującym ludziom, co na własne oczy mieliśmy okazję zobaczyć.

Zamieszczony tekst ma charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie może być traktowany jako forma zaleceń lekarskich, ma on celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania powyższych informacji.

Wykorzystywanie materiałów i treści publikowanych na witrynie www.jard.pl bez zgody właściciela jest zabronione.
Copyright © 2001-2006 P.W. Jard. Idea, GFX & code by _duszek
All rights reserved.